Je hypnoterapia pre mňa?

Aj keď „hypnoterapia“ nie je pre ľudstvo žiadna novinka, stále je zahalená do rúška tajomstva. Pravdepodobne kvôli prvej časti slova „hypno-za“. U niektorých ľudí to môže evokovať pocity a predstavy ako napríklad: ležanie na pohovke, spánok, strata vedomia, manipulácia, strata kontroly nad svojím správaním...

V tomto článku by som chcel poskytnúť zopár užitočných odpovedí na niektoré časté otázky. Možno ste už aj Vy rozmýšľali nad využitím hypnoterapie, aby ste si pomohli, a tieto informácie Vám pomôžu rozhodnúť sa. Možno si teraz uvedomíte, že tento mocný nástroj je bezpečný a môže byť práve pre Vás.

Čo je hypnóza?

Hypnóza, alebo hypnoterapia používa riadenú relaxáciu, intenzívnu koncentráciu a zameranú pozornosť na dosiahnutie zvýšeného stavu vedomia, ktorý sa niekedy volá tranz. Pozornosť človeka je v tomto stave tak zameraná resp. zúžená, že všetko čo sa deje okolo je dočasne blokované resp. ignorované.

Hypnóza sa dá využívať v terapii, ale aj ako show na javisku. Práve pódiové show majú na svedomí prinajmenšom rozporuplné (často negatívne) asociácie, ktoré sa s hypnózou spájajú. Terapeutické využitie nemá nič spoločné s cirkusantskými kúskami, ktoré slúžia iba na zábavu a nie na pomoc.

Aké to je byť v hypnóze?

Keďže hypnóza je vedomý bdelý stav, hypnotický tranz vám nebude pripadať ako niečo neobvyklé. Klienti (nielen moji) to opisujú ako veľmi príjemný, relaxačný, pokojný zážitok. Po hypnóze si prajú, aby to trvalo dlhšie 😊. Väčšinou sú prekvapení, že si boli celý čas vedomí toho, čo robili. Cítili, že sa mohli rozhodnúť nasledovať moje návrhy alebo nie. Tento fakt je pre mňa veľmi dôležitý, pretože nepreferujem používať hypnózu autoritatívnym spôsobom. Radšej dávam klientom možnosť spoluvytvárania procesu.

V tomto stave sa viete hlboko sústrediť na to čo myslíte. To pomáha aktivovať všetky Vaše zdroje, aby problém vyriešili. Nezabúdajme, že vďaka hypnoterapii dokážeme využiť viac z nášho potenciálu.

Je hypnóza prirodzeným stavom?

Je mi to ľúto, ale hypnóza resp. tranz, nebudú pre vás úplne novou skúsenosťou, keďže tento stav zažívame na dennom poriadku 😊

Boli ste už niekedy tak ponorený do práce, že ste stratili pojem o všetkom čo sa dialo okolo? Zaujala vás niekedy kniha či film tak, že ste na seba úplne zabudli resp. že vám ušli Vaše povinnosti? Mali ste už niekedy skúsenosť so šoférovaním auta, kedy ste síce dorazili do cieľa, ale nevedeli ste si spomenúť, čo všetko ste videli po ceste?

Všetky tieto zážitky sú bežnými príkladmi hypnózy vyvolanej samým sebou.

Atléti, muzikanti, tanečníci, herci a iný umelci sa môžu ponoriť do svojho výkonu takým spôsobom, že pre pozorujúceho je viac než jasné, že pre nich neexistuje nič iné.

Hypnotický tranz, ktorý zažívajú športovci a umelci, sa často nazýva „zóna“ alebo „flow“. Počas stavu hypnózy dosahujú športovci a umelci najvyššiu výkonnostnú úroveň. Z tohto dôvodu má veľa profesionálnych športových tímov hypnotizéra.

Hypnóza je jednoznačne prirodzený stav a dobrou správou je, že sa ju môžeme naučiť využívať vo svoj prospech.

Ako vyzerá také hypnoterapeutické stretnutie?

Nezávisle na tom, či je naše stretnutie osobné alebo v online formáte – začíname rozhovorom. Neupadnete do tranzu hneď ako vstúpite do miestnosti 😊. Budete mať príležitosť sa ma spýtať na môj spôsob práce a na čokoľvek, čo vás bude zaujímať. Ja sa Vás budem pýtať na vaše ciele, priania, želanú budúcnosť, aby sme si mohli zadefinovať našu spoluprácu. Ja takisto potrebujem vedieť čo je mojim terapeutickým cieľom (čo máme spolu dosiahnuť). Niekedy sa stáva, že pokračujeme v terapii bez hypnózy, alebo pridáme túto techniku na záver. Áno, nazval som hypnózu technikou, keďže to je „iba technika“ a dobrý terapeut by nemal byť závislý od jedinej techniky, resp. ju nado všetko velebiť. Každý klient je iný a navyše, to čo potrebuje, sa v čase mení.

Ak sa pustíme do hypnózy, začíname indukciou. Je to niečo ako brána do tranzu-hypnózy. Je vhodné nájsť si pohodlnú pozíciu (nemusíte ležať, v skutočnosti mnoho klientov preferuje pozíciu sedu). Je mnoho spôsobov ako vstúpiť do tranzu, niekedy je to za pomoci počítania, inokedy dýchaním, alebo napr. pozorovaním určitého predmetu.

V samotnom tranze Vás uvediem do hlbokého relaxačného stavu. Využijem s vami dohodnuté metódy na dosiahnutie vašich cieľov. Počas hypnózy máte samého seba pod kontrolou a nemusíte nasledovať terapeutické sugescie ak nechcete.

Následne prichádza na rad deindukcia – to je fáza, v ktorej pomaly a bezpečne ukončíme tranz. Dám Vám čas a pripravím Vás, na nájdenie si svojho vlastného tempa na „zobudenie“.

Na konci sedenia väčšinou v krátkosti zreflektujeme celý zážitok

Môžem byť v hypnóze donútený urobiť niečo čo nechcem?

Hypnóza nefunguje ak nechcete byť zhypnotizovaný. Na druhej strane, ani prehnaná chuť spolupracovať nie je napomáhajúca. Vždy hovorím: „buďte otvorený, nemusíte mi pomáhať, ale ani bojovať so mnou, buďte neutrálny, možno zvedavý.“

Na čo je dobrá hypnóza?

Hypnoterapia Vám dáva príležitosť rozšíriť a využiť zdroje vo Vašom vnútri, ktoré by ste zvyčajne považovali mimo sféru „normálneho“ vedomia. Ak Vám chýbala sebadôvera a sebavedomie, môžete si zažiť aké by to bolo sebaisto rozprávať pred publikom, alebo byť pozitívne asertívny vo vzťahoch.

Funguje to tak, že sa menia negatívne vzorce a návyky a rozvíjajú sa pozitívne. Nahrádzajú sa na podvedomej úrovni.

Hynoterapia Vám môže pomôcť napríklad s: úzkosťami, depresiami, uvoľnením stresu, nespavosťou, závislosťou na fajčenie a inými závislosťami, strachmi a fóbiami, sebadôverou, chronickou bolesťou, úpravou hmotnosti, syndrómom dráždivého čreva, motiváciou, športovým výkonom, hnevom, pomočovaním, rozprávaním na verejnosti, nervozitou a mnohými inými.

Braňo Hromada: Kouč & Tréner

a

a

a